Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar vi emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt grundridning,hantering av häst på säkert sätt ,Reining, Cutting och Cowhorse. Störst focus ligger alltid på att grundernas sitta och problemlösning hjälper vi gärna till med vid behov.
Som ni ser är namnet på ranchen ändrat , men även inriktningen med Unghästkurser och ridläger, I detta har jag hjälp av Jeanette Sahlberg som är en duktig Horse-woman , ryttarinna och coach och pedagog.
Här kommer vi också blogga om unghästar, träning och vår träningsfilosofi . Är det något speciellt ni vill läsa om -tveka inte att skriva till oss

Open Heart Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

fredag 21 augusti 2020

Unghästbloggen

Välkommen till vår nya blogg om unghästar och unghästträning! 

Vi har tillsammans startat upp en grundkurs dit man kan komma o lära sig det man behöver för att få en bra start med sin unghäst, och denna blogg är tänkt att fungera som en plats där vi kan dela med oss mer av vårt tänk kring (ung) hästar o hanteringen av dessa fantastiska djur. 

Vi kommer ge tips och idéer på övningar att göra men kanske även en del tänk kring hantering och hur man kan skapa en god relation med sin häst. 

Genom åren har vi stött på många hästar som blivit felhanterad o missförstådda och som därmed klassats som problemhästar, men problemet ligger nog egentligen hos den som skolat hästen. Självklart inte genom illvilja utan mer genom brist på kunskap. Och det är just här vi tänker att vi kanske kan hjälpa till lite… 

Vi vill få flera hästar att bli förstådda och att få fler ryttare/ägare att inse att hästarna är individer som du och jag. Att de har olika förutsättningar för inlärning och att man därför bör anpassa hantering och utbildning efter varje individ. Lika lite som med oss människor kan man placera alla i ett fack o tro att de fungerar likadant. 

Jag hoppas ni kommer uppskatta vår blogg. 

Per Larsson

Jeanette Sahlberg 


 Painten Olga


Olga 3år kom hit för inridning den 4 augusti, hon hade aldrig varit hemifrån ,hon var  utan sin mamma. Jag gav henne lite tid att bli hemmastadd, under den första perioden gällde det att få henne connecta med mig och slappna av. Jag jobbade med hennes stresshantering, passivt och aktivt ledarskap. Detta innebar mycket tid stå still och observera henne , få henne att tänka och välja att vara med mig. 

Hästen blinkar , tuggar, slickar sig om munnen, suckar, vrider örat och tittar på mig, vrider blicken det finns många positiva signaler

De negativa signalerna är inte alltid så lätta att se, observera och ta till sig ..... hästen böjer bort huvudet när jag går fram för att klappa den , den höjer huvudet vid beröring eller när jag är på väg att klappa den ... den blockerar kanske mig när jag ska gå runt den ( sätter huvudet i min väg)  

Sen kunde jag börja med ledarskapsövningar med repgrimma och 14´ grimmskaft 

(dessa är 1..Stå Still...............2 flytta bakdelen.. 3sända iväg i skritt, stanna och face up genom att flytta bakdelen ...1 stå still......3 sända iväg igen andra hållet i skritt , stanna face up genom att flytta bakdelen .....4Flytta framdelen och öka min dominans samt... 5 även rygga i lina )

Jobbade på att öka energin i hästens ben och sinne samt att få den att minska energin också och slappna av, här gäller det att läsa av hästen och vänta hästen på att visar att den förstår och vill samarbeta. Här använde jag "Stick and string" (carrotstick)

När Olga kunde  göra övningarna 1 2 3 4  i trav, hon stannade villigt och kunde slappna av så började jag att flagga henne, en jutesäcksbit på "en"pinne . använder även Carrotsticken ,klappade henne även med "Sticken" ( den få ju inte vara farlig eller inge för stor respekt)

Jag Säckade även ut henne 

Dag 9 

När hon var Trygg, Tam och avslappnad så började jag att förbereda henne för sadel , genom att ha ett rep runt mage med en löpring kan jag reglera trycket vid gjordläget och släppa efter när hästen ger med sig. detta minskar risken att få en obehaglig upplevelse för både mig och hästen, när den sadlas första gången och får en gjord runt magen. 

Dag 10  upprepning av allt jag gjort tidigare fast en kortare version för att se om hästen är med mig, sen sadling

Observera att jag sadlar i roundpennen ( INTE i STALLET) och har grimma och grimskaft 14 fot långt . Efter det  jobbade jag övning 1 2 3 4 igen med sadel på.