Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar vi emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt grundridning,hantering av häst på säkert sätt ,Reining, Cutting och Cowhorse. Störst focus ligger alltid på att grundernas sitta och problemlösning hjälper vi gärna till med vid behov.
Som ni ser är namnet på ranchen ändrat , men även inriktningen med Unghästkurser och ridläger, I detta har jag hjälp av Jeanette Sahlberg som är en duktig Horse-woman , ryttarinna och coach och pedagog.
Här kommer vi också blogga om unghästar, träning och vår träningsfilosofi . Är det något speciellt ni vill läsa om -tveka inte att skriva till oss

Open Heart Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

måndag 7 september 2020

Painten Olga

Nu rider jag på Olga och skrittar runt på lång tygel i repgrimma .Hon sätter igång i skritt för innerskänkel, stannar för sätet, flyttar bakdel och framdel , samt ryggar .

 Resan hit, var lite annorlunda jämfört med andra hästar, Olga hade jobbigt att vara själv i roundpennen , och inte ha kontroll på vad som hände utanför , så jag jobbade henne i ridhuset samtidigt som  Jeanette jobbade sin arab Felixx. 

Fortsatte med övning 1,2,3,4  säckade och flaggade henne. När jag ville ge Olga lite vila och belöning så passade jag på att sätta mig på staketet så att hon fick se mig uppifrån. När hon hade vilat en stund, så flaggade jag henne sittande på staketet, vande henne också med min vikt i stigbygeln samt min närvaro där uppe. Till slut kunde jag ha ett ben i sadeln samtidigt som jag stod på staketet ( då får man vara lite vig ).  En övning som jag gjorde  mycket var att böja henne mycket åt båda hållen, tills hon var liksidig och böjde sig för att det var en reflex och hennes val, istället för att jag böjde henne .

 Detta gör jag för att min ONE REIN STOP ska funka smidigt och att hon ska bli avslappnad. 

Nästa steg var att Fella fick jobba lite och ha Olga som handhäst, och då flyttade vi hennes framdel, bakdel och skrittade runt med henne på båda sidor om Fella . jobbade även med flaggan härifrån.

Sen var det dags för uppsittning från båda sidorna böjd åt uppsittnings-sidan.. sen satt jag där i sadeln med henne böjd och avslappnad. 

 

Rida runt och flytta henne gjorde jag nästa gång och då flyttade jag  först Olgas bakdel, Här hade jag hjälp av Jeanette så att hästen inte ska känna sig för vilsen och utlämnad, Vad som är viktigt här är att den som är på backen håller kontakt med hästen och befinner sig på samma sida som hästen är böjd åt,Det känns tryggt att ha Jeanette där även för mig. Här kan ju även Jeanette hjälpa till att flytta hästen med sitt kroppsspråk. Det gäller att man har rätt person här som är lugn och har handlaget med hästar och känner hästen .

Eftersom Olga blev spänd när hon var själv valde vi, efter lite resonemang att bygga upp en SQUARE PEN 12 x 12 meter i ridhuset. Detta gjorde att Felixx blev Trygghet åt Olga när Jeanette jobbade honom utanför fållan, medans jag jobbade henne i squarepennen, Till detta använde jag 8 st boskapsgrindar 180cm höga som jag ställde i en hörna av ridhuset,


Jag är ganska övertygad om att om jag hade skyndat på processen och haft bråttom i början så hade jag inte haft den lugna trygga hästen som jag har nu,

Det känns också bra att ha hästägarens förtroende och att han känner att jag gör det som är bäst för hästen i det långa loppet.