Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar vi emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt grundridning,hantering av häst på säkert sätt ,Reining, Cutting och Cowhorse. Störst focus ligger alltid på att grundernas sitta och problemlösning hjälper vi gärna till med vid behov.
Som ni ser är namnet på ranchen ändrat , men även inriktningen med Unghästkurser och ridläger, I detta har jag hjälp av Jeanette Sahlberg som är en duktig Horse-woman , ryttarinna och coach och pedagog.
Här kommer vi också blogga om unghästar, träning och vår träningsfilosofi . Är det något speciellt ni vill läsa om -tveka inte att skriva till oss

Open Heart Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

torsdag 5 maj 2011

Bygga självförtroende hos kohästen är AochO

Lite tankar om Herdwork och koträning.
Boskap eller Kor som vi vårdslöst kallar dom (ungdjur) är hårdvaluta därför gäller det att hushålla med dom eftersom vi ej har samma tillgång till mycket boskap som i USA.
Med rätt position avstånds mässigt och i rörelserikningen orkar det arbetade djuret längre, adrenalinnivån hålls nere på  alla parter.En ko orkar rusa ,vända och springa i sammanlagt 3-5 min om den har mycket energi, och kondition , Sen är den överhettad och kan då börja överväga drastiska  åtgärder som att , hoppa staket, gå till anfall .Spara på din ko ,Ta dig bort från kon om du får problem, fixa problemet,gå tillbaka till kon och starta jobbet igen.Lägg in pauser för hästen och kon när kon står still.
När jag tränar en häst med kor gör jag det med ett ungdjur(KO) i taget  i en relativt liten fålla 24X24meter eller en stor roundpen ca 40 meter i diameter, jag jobbar den på avstånd,Målet är att lära hästen " kons tryckpunkter"  här stoppar kon ,här springer kon ,här tittar kon
Colonels Fella -97 EM silver
Målet för färdiga hästen  är att "ställa kon", och att dominera kon utan att vara aggresiv , Jag vill skapa förutsättningarna för att hästen ska tro att den är snabbare och smartare än en ko , då bygger jag upp hästen !Detta grundjobb måste vara lugnt och enkelt annars måste jag ju överösa hästan med signaler och då kommer hästen inte lära sig att läsa kon, (som jag tycker är målet) , hästen ska vilja och kunna göra jobbet själv.
På det här sättet skolar jag med en ko i taget tills hästen gör;"Breaks of the cow ",stoppar rakt med kon  ,vänder med kon och klarar av ett par fintningar och kan fånga kon "Trap the cow".
Nästa steg är att jobba mot tävlingsklassen ,Först nu kan jag ta in några fler djur ,3st till Herdwork hästen, so den lär sig att focusera på den ko som ska jobbas, När det går bra med tre kor ökar jag antalet kor, tills slut håller hästen själv kon från flocken.Nu är hästen redo att tävla herd work.

BRÅTTOM ÄR DET GOTT OM!!!!!
Colonel möter kossan med självförtroende och power.
Jag hör ibland om hästar som fått en skräckupplevelse och modfällande upplevelse genom att de tvingas att jobba ur en flock för tidigt, kanske till och med första gången .Snacka om dåligt självförtroende på hästen efter en sådan upplevelse.Fråga dig själv! ,är målet att hästen lär sig något posetivt ?, eller att DU har gjort en herd work ? ,men du tappade massa kor , kornas fel eller hur.!!!!!
Det ska vara hästen som gör herdwork men att du hjälpte den ett fåtal gånger. Detta är de principer som jag följt när jag tränade fram Colonels Fella till att bli en framgångsrik Cuttinghäst.Men det gör sig inte över en natt.Man kan dock inte hjälpa att bli stolt när folk frågade efteråt på EM on han var efter "LITTLE PEPPY" eftersom han var lik honom i både style och utseende.
"Better to work a bad cow good ,then a good cow bad".