Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar vi emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt grundridning,hantering av häst på säkert sätt ,Reining, Cutting och Cowhorse. Störst focus ligger alltid på att grundernas sitta och problemlösning hjälper vi gärna till med vid behov.
Som ni ser är namnet på ranchen ändrat , men även inriktningen med Unghästkurser och ridläger, I detta har jag hjälp av Jeanette Sahlberg som är en duktig Horse-woman , ryttarinna och coach och pedagog.
Här kommer vi också blogga om unghästar, träning och vår träningsfilosofi . Är det något speciellt ni vill läsa om -tveka inte att skriva till oss

Open Heart Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

fredag 25 mars 2011

Att kommentera

Det har kommit upp några undringar om hur man kommenterar inläggen. Så här följer lite instruktioner

1:Klicka på kommentarer
2:Skriv din kommentar i rutan
3:Välj i rullningslistan kommentera som: något av följande konton... Om du inte har ett konto väljer du anonymt. Väljer du anonymt är det ju väldigt trevligt om du skriver namn i kommentaren :)
4:Klicka på skicka kommentar

Ha en bra kväll :)


Så tänker jag

Imorgon bitti bär det av Värmland, närmare besämt till Böj där jag har ett troget gäng, som har upptäckt vikten av grunderna eller foundations som det så fint heter på engelska.
Vissa har kommit lite längre än andra men alla stöttar varandra. Det var en månad sedan jag var där så det ska bli spännande att se vad vi ska jobba vidare på. Det är mycket jobb att anordna en Clinic och få ihop allt, jämka allas olika önskemål, ta hänsyn till tider, mat, resvägar och inte minst, få ihop ersättare när någon blir sjuk. Bra jobbat Katarina!

Jag tänker i bland på min första kurs jag höll 1984, min pedagogiska förmåga hade ganska stora brister då, vilket resulterade i att jag red alla hästarna på kursen för att visa eleven att hästen kunde och att ryttarna skulle få en aha känsla. Detta skulle vara jobbigt idag, man är ju inte 20 längre, säger passet iallafall.
Jag inbillar mig att clinics i stort sett varje helg i 27 år har utvecklat min pedagogik och metodik till det bättre, tur för både mig och eleverna. Nu förtiden fryser man mest, mitt i volten eller lutandes mot långsidestaketet.
Jag var på ett seminarie en gång och det som fastnade i mitt huvud var "Säg inte inte" Det man säger till eleven att INTE göra kommer eleven göra. Detta leder till att jag ibland blir väldigt trött i huvudet för jag vill helst av allt uttrycka mig så korrekt som möjligt. Ibland kopplar varken höger eller vänster, inner eller ytter intruktioner för eleven, det blir för många saker att hålla reda på samtidigt. Då gäller det behålla humöret och att tänka på hur det känns att själv få instruktioner....
Jag försöker ofta förklara en rörelse eller känsla med hjälp av kropsspråket.

 Man vill ju göra allt rätt som elev, gärna på en gång, man hoppas att få en klapp på axeln, lite uppmuntran och korrigering. Det gäller att som instruktör tänka på sitt röst läge och sitt språkbruket att dessa saker gör att eleven bibehåller sitt lugn och forsätter att tänka och ta in intryck, HUR KÄNNS DET,VAD LETAR JAG EFTER FÖR KÄNSLA, istället för, nej jag gjorde fel.
Viktigt är även att jag inte rider hästen åt eleven från marken alltså inte ge för mycket intstruktioner så eleven tappar bort sig på vägen, för då blir det inga varaktiga resultat.
Drömmen är när eleven förstår och känner så mycket att den korrigerar problemen innan jag hinner säga till. Då har jag lyckats, då kan man gå vidare mot nästa mål.

Försök att alltid behåll ditt lugn och focus, både som instruktör och som elev, kom ihåg det kloka i ordspråket:

"Där vettet slutar tar våldet vid "

onsdag 23 mars 2011

Vem är det som är dum nu?

Vad är det som gör att en häst krånglar?
Är det utrustningen, handhavandet av densamma eller har hästen svårt att förstå vad jag vill eller har kanske hästen ont?
Många gånger kommer hästar hit för tillridning, oftast blir det till en början problemsökning snarare än träning. Passar sadeln och padden som kom med hästen? Detta kan göra stor skillnad i hästens förmåga att höja ryggen, som i sin tur medföra att det inte känns rätt med bettet och hästen blir vinglig, motsträvig och stel både sidvärtes och vertikalt.
Å andra sidan kan dessa problem också komma av att ryttaren är stum och stark i tygeltagen, likväl som att hästen inte trivs med bettet eller att den inte förstår övningen eller så har den ONT.

Vissa saker kan vi påverka tex: 
Rid med mjuk följsam hand - En hård stark hand gör ofta att hästen drar emot, den tar gärna stöd i motsatt riktning som vi drar i, att istället använda växelvisa tygeltag vid tex stop och ryggning ger oftast mindre motstånd i hästen och ryttaren säger många gånger att nu var hästen duktig som inte var tung i handen. "Som man behandlar andra blir man behandlad själv"

Håll om hästen med benen så den inte blir överaskad och att den stimuleras till att höja sin rygg och engaera bakbenen .

Försök hitta ett tränsbett som hästen trivs med, ta bort hjäptyglar och lätta eller ta bort nosgrimman, sänk tempot till ett hastighet ni klarar av och hitta ett positivt FOCUS!

Känns det som om sadeln passar, ligger den " lagom stilla "? Kan hästen flytta sina bogar?
Många gånger kan padden göra stor skillnad på hur sadeln inverkar på hästen.

Byt inte allt på en gång utan gör det systematiskt, billigaste är att sänka farten, ha ett system i sin träning och att förstå det.
Få hästen att föstå det också, ransaka dig själv och ditt sätt att rida. Som Staffan Ljungren sa till mig när jag var 13 år "När du gör något med hästen så tränar och lär du den något, du bestämmer om det ska bli BRA elller DÅLIGT"

KÄNN över din häst var ömmar den kan det ha ett samband med problemen i ridningen. Om man stretchar hästen regelbundet kan man märka om den är stel och är den stel har den ofta ont.

Har hästen svårt för en speciell galopp vid longering så har den ofta ännu svårare med ryttare på ryggen.
Colonel i en högerspin, här ser man verkligen vikten av rörliga bogar för rörelsen.

 Kolla upp och lös problemen innan hästen börjar avlasta sig för annars kanske hästen bestämmer sig för att lasta av dig och då kan man ju verkligen fråga sig vem som är dum nu?

Ha ha ha :)

måndag 21 mars 2011

Världens bästa jobb

I Blekinge fick jag än en gång se vikten av grunderna. Det var ryttare av många olika nivåer, men grundtänket var detsamma men på alla de mer avancerade höjde vi bara nivå avsamling, hastighet och därmed även svårighetsgraden.
Det är fantastiskt roligt när jag får chansen att med enkla medel hjälpa elever med sina hästar och se dom få tilltro till sin egen förmåga. Genom att visa vikten av att använda sina underskänklar "levande och mjuka händer, hålla om hästen i alla moment och jobba med lösgjordhet och rakställning, samt halvhalter och dess förstärkta version Collected stop och sequensial collected stop kan man skapa fantastiska resultat.
Kulvar det att se så många glada ansikten .                                                                        
Det första många oftast får lära sig på Westernclinics är ju annars säg whoo for att stoppa, rida med långa läder och tyglar och styra med neckreining, sätta in ett stångbett. Det fungerar kanske på den gamla vana ranchhästen, men det är ju inte så man skolar och tränar från grunden! Eller...

Tack Stan och Les 


Stan Fonsen har tyvärr inte gjort någon DVD men du kan köpa Les Vogts Cowhorse U hos Rocking B saddlery om du är nyfiken på vad jag pratar om, den fungerar även om du inte tänkt rida Cowhorse den innehåller fantastisk mycket grunder eller så kan du komma hit till oss på kurs.

söndag 20 mars 2011

Bits and pieces

Lite tankar angående Half &half tränsbettet som Stan Fonsen designade, säljs även som Bob Avila snaffle då i en mera böjd mundel än originalet som vi säljer i Rocking B. Stan ansåg att det var ett bett att sätta på en äldre stång- häst som behöver skolas med ett tränsbett eller ett bett att använda på en häst som utmanar bettet med tungan och trycker mot vid förhållning. Han sa också att man aldrig fick binda runt eller spänna in en häst betslad med ett Half&Half eftersom hästen kan skada mungipan eller tungan.

Om man pratar om tvådelade böjda mundelar är min erfarenhet att de fördelar ut mera tryck på utsidan av lanerna och läpparna på hästen vilket gör att hästen tar mer stöd på bettet, medan tvådelad rak mundel ger jämt tryck genom hela munnen. Frågan du behöver ställa dig själv är: Hur mycket stöd vill jag att hästen skall våga ta i bettet?

Helt rak stel mundel utan tungfrihet kan göra att många hästar försöker gömma tungan genom att dra upp den mot svalget och detta orsakar också spänningar, detta är ett problem då många hästtandläkare förodar sådana bett. Pröva själv att dra tillbaka tungan mot svalget på dig själv. Hur upplever du det? Min åsikt är att tungfrihet är något positivt, men som alltid är ju bettet inte skarpare än handen som inverkar på den. Oftast fungerar det bättra att plocka med hästens mun än att dra och bli fast i handen.