Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar jag emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt reining, cutting och cowhorse. Men även hjälp med grunderna och problemlösning.

Classic L Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

torsdag 10 mars 2011

Filosofi

"Vänta på hästen idag eller så kommer hästen se till att du blir tvungen att vänta imorgon". Alltför många ryttare har för bråttom. Quarterhästen behöver även den växa till sig, och behöver återhämtningtid som vilken annan hårt arbetande atlet. Stan Fonsen råd till mig med Colonels Fella var: Rid inte mer än 20-25 minuter inklusive uppvärmning varannan dag till och med hans fjärde år. Då kommer han hålla både mentalt och fysiskt.

Colonels Fella utan slideskor på Böskestorp 2000.
På tal om uppvärmning så travar jag under lättridning eftersom hästen slappnar av och blir fortare redo, och jag har då kraft kvar att jobba med.
Det tar tid att stärka en häst så att den orkar med det jobb den ska utföra.

Jag försöker utgå från hästens fysik och hur musklerna behöver slappna av samt andra spännas för att rörelser ska kunna utföras. Hur ser skelettet ut, var fäster musklerna in. Det är också viktigt för mig att hästen säger JA till mina hjälper och utrustning.
Jag byter gärna mellan olika tränsbett (olika tyngd, utformning)för att få resultat, ofta byter jag till hackamore(bosal) om jag har problem. Som de vise har präntat in i mitt huvud.
Hästen ska ridas och gymnastiseras till eftergift, EJ dras eller tvingas ner.
Det är inte hur mycket du har i handen, utan hur mycket tryck hästen har i munnen. Efter ca 20 sekunders stadigt tryck i munnen domnar tungan och hästen förlorar känseln.

Med det i beaktning använder jag aldrig German martingale el drawreins. Hästen får då ingen möjlighet att visa mig att den inte förstår, eller orkar göra det jag ber om. Jag har hört om ryttare som kategoriskt använder dessa redskap på 2 och 3 åringar.

Tragiskt! Lika tragiskt var Horsemanshipen, eller snarare bristen av den under EM i reining på Bökeberg. Man undrar varför? Jag tycker om mina hästar och vill ha dom kvar länge, ridbara och glada!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar