Vad jag många gånger ser är tyvärr hästar som blivit avknäppta, som går bakom eller under handen, detta fenomen uppkommer när ryttaren rider med hjälptyglar eller skarpa bett, ev en kombination av dessa och är alldeles för fixerad av att huvudet skall vara lågt. Resultatet av denna form av skolning (jag vill inte kalla det ridning) ger oftast en häst som tar den mesta vikten på frambenen, dålig ryggverksamhet och bakdels-arbete i förlängningen kommer dessa hästar troligtvis gå sönder vid tidig ålder. Tittar man på rörelsemönstret ser man att bakbenen pendlar ut långt bakom hästen.
Hur vet jag om min häst jobbar med bakdelen?
En häst som samlar sig bakifrån vinklar hasen, spänner bukmuskulaturen, höjer ryggen, bakdelen sänks av aktiviteten och bärigheten på bakdelen ökas.
IMPULSION + VERTICAL FLEXION = COLLECTION
Regel 1; hästen måste vara lateralt mjuk (åt sidorna) och vilja böja sig med en jämn böj som börjar mellan atlas och axis. Om den böjer sig där villigt så böjer den sig även i höften och för att få till detta underlättar det med innerskänkelns tryck. Detta ska fungera åt båda hållen och vara liksidigt d.v.s.lika enkelt både höger som vänster, när detta fungerar i skritt kan man pröva i trav och när man stöter på problem BÖR man gå ner i skritt igen. Den måste vara LÖSGJORD och AVSLAPPNAD innan man börjar med samling.
Regel 2;
Jag vill också lära hästen halt (stop) utan motstånd , utan rösthjälp medan jag efterfrågar eftergiften vertikalt. Om man redan här lär hästen att göra halt med eftergift, med en mjuk följsam hand och att man håller om med underskänkeln, har man gjort första steget mot Collected Stop (samlad halt med ryggning ett par steg utan avbrott). När man kan göra detta i skritt kan man trava och sedan göra Collected Sequenced Stop (samlad avsaktning med halt och ryggning ett par steg). Om hästen höjer huvudet eller går emot bettet, driver jag den framåt, undviker att bli stum och stark i handen (plockar istället). När hästen mjuknar erbjuder jag den att stoppa och rygga ett par steg och belöna genom vila och klapp.
Som Les säger; "Att få hästen att vilja stoppa är bättre än att jag måste stoppa den."
Detta, mina vänner, är styrketräning för att kunna göra slidestop utan att skrämma hästen och riskera skador. Breakdown eller Collected Sequensed Stop är byggstenarna för slidestop, för om hästen inte kan sakta av mjukt och villigt kommer den inte heller stoppa mjukt.
Colonel i en slidestop och här syns hur mjuka och rörliga hans framben är, redan i tanken är han på väg bakåt, in i ryggning. |
Whoa kommer in mycket senare tillsammans med mer fart när hästen är stark i bakdelens muskulatur och ligament.
Så för att svara på frågan tidigare. Samla din häst i galopp, behåll vaderna om hästen använd sedan sätet (sitt på bakfickorna slappna av med låren) och se om den direkt kan göra halt och rygga utan motstånd i munnen, utan rösthjälper (inget easy, hmmm, el prrr i det här läget...) förutom att du kanske smackar lite lugnt (för att bibehålla kraften bakifrån in i halten) och behåller en mjuk följsam hand.
En låst hand ger låsta framben & stela raka ben hos ryttaren sänker ryggen på hästen, ganska vanliga problem i stopp och avsaktningar.
Om hästen gör halt med mjuka framben och trampar under sig har den lätt att börja rygga både rakt och böjt spår (inte krokigt) backen är ju redan påslagen. Detta är lättare att skapa om man har benen om hästen istället för "döende sparven "d.v.s. flaxa med benen vid bogarna.
Om detta ska fungera bra, krävs det dock att man tror på att hästen bör få en vikthjälp för stop, avsaktning som är samma som den får för att rygga eftersom, om hästen tänker rygga från galopp, får vi rätt muskler att jobba och detta ger mjukhet samt styrka i stoppet.
I Californien, när jag kom dit -85 skiljde man på; a Dynamic stopper och; a Stiflestopper. Den senare låste bara bakknäna och gled på sina slideskor.(Reiner style). En Reined cowhorse stop (Dynamisk stop) är hästen djupare ner med bakdelen, den böjer ryggen, vinklar ihop bakbenen och spänner sina magmuskler, genom detta vänds därmed kraften och "kortar" sträckan mellan hov och höft. Dessa hästar behövde oftast inte specialskor utan sådana ansågs som en skaderisk när man red "Down the fence".
Jag vill inte gå in mer på slidestopen och slideskorna just nu, det kommer komma inlägg om detta men det är svårt att förklara samling bakifrån utan att toucha vid rörelsen som vi vill att samlingen skall utmynna i till slut.
Hur många av er funderar på vilka muskler hästen använder i dom olika manövrarna? Hur ser hästens skelett ut var fäster musklerna och senorna in? När är hästen färdigväxt i dom olika delarna? Bara dessa tre frågor skulle kunna utmynna i en hel bok men det lämnar vi just nu till framtiden.
Tar man sig tid och funderar på detta i sin ridning kommer det förklara varför/varför inte det går som man tänkt sig. Vilka muskler använde min häst nu? Är hästen stark nog för att kunna göra det jag begär? Framförallt på unga och outbildade hästar måste man stanna upp och fundera på detta... Annars är återigen slitagerisken stor och hästen kommer inte hålla länge.
Att bygga upp hästen för samling kräver samma saker i ALLA dicipliner, från akademisk, dressyr, hoppning till western, en långsiktig plan för att bygga upp rätt muskulatur för rätt övning. Stärka bak, rygg och bålmuskulaturen så att hästen kan bära sig korrekt.
Det finns ju olika typer av samling i olika disipliner och alla har sin högsta form av samling. Här är några exempel:
I den akademiska ridkonsten är ju strävan att hästen skall kunna samla sig så mycket bakifrån att den kan utföra rörelser som skolor, levader och caprioller i balans och harmoni. Faktiskt, om man tänker på det, så håller detta tänk ännu i dagens ridning och detta ligger till grund för vad samling bakifrån kan utföra men med lite anpassning för just vår gren.
En modern dressyrhäst kan genom korrekt samling bakifrån visa luftig piaff, passage i högre klasser, nu menar jag med höga, luftiga frambensrörelser och där kraften och balansen kommer bakifrån.
I hoppningen är det ju förmågan att samla sig och skjuta på bakifrån som skiljer en häst från att hoppa 1.60 jämfört med 1.00.
I western är slidestopen vår högsta grad av samling, om hästen gör den korrekt i balans och när kraften kommer bakifrån och fram.
Tyvärr glömmer en del domare ibland bort att bedöma just detta; viljan att utföra rörelserna kontra att de gör rörelsen.
Det tar tid att bygga upp en atlet, det måste få ta den tiden, även om man sitter på världens mest talangfulla häst.
Härligt med så informativ information. Nu är det bara att tänka till och träna rätt :)
SvaraRaderaDet är så intressant att läsa det du skriver Per. Bra att kunna ha denna läsning när jag känner att jag behöver uppfriskning av "vad var det nu han sa". Rider alltid Fella utefter dina råd och kämpar på till nästa clinic. Åsa o Cal me Fella. (Skriv den där boken någon gång)
SvaraRaderaInformativt och initierat.
SvaraRaderaTack för att Du delar med Dig av Dina kunskaper. Vi väntar med spänning på nästa inspirerande inlägg./ G
Intressant och lärorik läsning, Tack Per !
SvaraRaderaVi har pratat om detta på cliniqs,Lucky stoppar med raka framben och jag håller emot med benen...vet att det kommer att göra hur ont som helst i ryggen.... men vi jobbar på att stärka muskler. Tack vara dig Per och ditt skarpa öga som ser helheter och orsaker. Stoppar Lucky nu med bättre samling och inte med raka framben. Du ser hur saker och ting hänger ihop!! Handling-Konsekvens!!//Tack!!
SvaraRaderaHej hej Per.
SvaraRaderaSmart och lärorikt som vanligt.
Jag och Tucker backar på och jag försöker att
låta den döende sparven dö någongång..
Samlade halter tar tid, måste ta tid men vi kommer dit.
TACK FÖR ALL HJÄLP.
Läste nått om en bok är det sant eller?
// Katrin å Tucker
Hej. Mycket bra skrivet. Men det jag undrar är, lär du det du skriver? Många tränare jag ridit för vet allt detta men lär ut tvärtom, typ "quick fix" jag tycker det detta är den tanke jag har när jag tränar, men när man sen hamnar hos en tränare man fått höra har samma filosofi så handlar de precis tvärtom.
SvaraRaderaTill 90% är hästarna på bogarna, folk sitter å bankar, å rycker i munnen... Om du lär ut det du säger så är du en på 1000... Å jag kommer gärna och tränar för dig! Mvh Ingela