Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar vi emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt grundridning,hantering av häst på säkert sätt ,Reining, Cutting och Cowhorse. Störst focus ligger alltid på att grundernas sitta och problemlösning hjälper vi gärna till med vid behov.
Som ni ser är namnet på ranchen ändrat , men även inriktningen med Unghästkurser och ridläger, I detta har jag hjälp av Jeanette Sahlberg som är en duktig Horse-woman , ryttarinna och coach och pedagog.
Här kommer vi också blogga om unghästar, träning och vår träningsfilosofi . Är det något speciellt ni vill läsa om -tveka inte att skriva till oss

Open Heart Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

torsdag 31 mars 2011

Correct & Slow vs Sloppy & Fast

Varför långsamt är fort om man gör det rätt!

När vi sadlar en häst och spänner åt sadelgjorden spänner den bla en muskelgrupp som heter psoas, den sitter under bakre delen av ryggraden. Vad gör den då, undrar vän av ordning, det är hästens livräddarmuskel eftersom den "styvade" upp ryggen så att hästen skulle få kraft att kasta av puman el liknade som hoppat ner på dess rygg. En livsnödvändig medfödd reflex sedan våra hästar var vildhästar.
Forskning av engelska veterinärer kollade av musklerna med värmekamera, de kom fram till att lättridning i mellantrav var det effektivaste sättet att få  denna muskelgrupp att slappna av,galopp tog längst tid. När hästen slappnar av i denna del så ändras steget till det bättre, hästen andas mer avslappnat, söker sig framåt neråt utan att den blir framtung. Några andra säkra tecken är att hästen börjar frusta, tugga på bettet och låta svansen slappna av och följa med i steget.
Här syns tydligt hur Colonel söker sig framåt, neråt och är avslappnad genom kroppen.

Ca 10-20 minuter tar det de första gångerna sedan kommer lättridningen trigga hästen positivt (pavlos hundar) och det går lite fortare varje gång innan hästen blir avslappnad och lösgjord. Om man följer samma system och kanske lägger in lite öppna på volt kan även detta hjälpa hästen att uppnå lösgjordhet. Motsatsen är att man inte väntar ut hästen utan tvingar dit den då får man även svårt att senare samla den eftersom den knäpper av och missförstår hur man "säger" ja till bettet och ridningen.

Ett annat sätt att få hästen att slappna av är att cantra (galoppera hästen i ett något friskare tempo)  hästen i fältsits, detta är vedertaget inom bl a galoppvärlden och många klassikryttare använder detta med. Tyvärr är ju våra westernsadlar inte riktigt anpassade för att stå upp i fältsits och därför kan det kännas obekvämt eller obalanserat. Det viktiga är att man inte belastar hästens ryggmuskulatur i uppvärmningsfasen, att hästen har hunnit slappnat av här innan man går vidare i ridpasset.

Ganska välkänt är det inom klassiska ridkretsar att hästen behöver skritta i ca 15-20 minuter innan ledvätskan börjar flöda till i lederna. Tänk om du skulle varva bilmotorn direkt vid kallstart (inget oljetyck = dålig smörjning) har du turbo på bilen kan du räkna med att den rasar.

Tyvärr ser man ett liknande fenomen innom western,  ett varv i skritt sen galopperas det. Hästarna  galopperas timmevis och rids trötta istället för lösgjorda och avslappnade. Detta tror jag kan vara bidragande orsak till att dagens hästar har dålig hållbarhet......

Stan Fonsen sa ;"You need to trot them horses more, get them soft and supple, not varm and tired."

2 kommentarer:

  1. Hej hej Per.
    Ingen kommentar till detta inlägg mer än att du har som vanligt rätt ;)
    Jag vill egentligen bara veta om du fick mina bilder på bettet jag skickat dig via mobilen?
    Mvh Katrin från Rombotten
    hugoskorpan@live.se

    SvaraRadera
  2. Hej hej !
    Jag köpte en quarterhäst, nyligen inriden sen 3 månader, 3 ½ år gammal. Hämtade den direkt från tränaren.
    Väl hemma red vi ut mest, har ingen ridbana eller ridhus på nära avstånd.
    Jag travade en hel del, tyckte dels det var bekvämare än en obalanserad galopp på en häst som aldrig ridits annat än i ridhus och dels ville jag ju få börja forma hästen, bakifrån och fram, tycker att funkar det inte i skritt eller trav så funkar det inte i galopp.
    Några veckor senare åkte jag till tränaren för att få lite hjälp. Tränaren tyckte då jag hade travat hästen för mycket, en quarter måste galopperas flera kilometer för att bli tillfredsställd i sin energi.....
    Så det verkar vara en allmän uppfattning, i Sverige iallafall, att det ska galopperas mycket.
    Kanske man kan göra så småningom men man måste ju börja med grunden, få en häst som är mjuk och formbar och lyssnar väl.
    Kanske inte förstår varför jag skriver detta men jag håller med dig i vad du skrivit :-)

    Mvh JJ

    SvaraRadera