Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar jag emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt reining, cutting och cowhorse. Men även hjälp med grunderna och problemlösning.

Classic L Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

tisdag 5 april 2011

Den enkla lösningen är inte alltid den uppenbara,

Efter en vecka hos Stan Fonsen satt jag på en unghäst som krånglade och bara gick under hand och inte ville rygga. Man ville ju inte verka dum så jag gjorde som en tränare jag sett rida en häst på clinic i Sverige, när hästen inte ville rygga gjorde jag rollback galloperade iväg stoppade hästen och försökte rygga igen. Jag höll på en stund (det gick inte så bra) medan Stan studerade mig tyst och tankfullt, till slut sa han på engelska; "Jag ser att det är något du inte är nöjd med, vill du ha hjälp"? Hästen ryggar inte!!! Den är tung i handen!!! sa jag  Stan sa "Tänk efter, vad är det som inte flyttar sig "? Efter lite tankearbete svarade jag, Bakdelen!!! Han sa då med ett leende "Why don´t you mowe it then". Stan visade hur man skulle be hästen om ryggning och direkt flytta baken om hästen "växte fast " höger ena gången och vänster nästa  osv. Igen visade det sig att det inte hjälper att bli stark i handen!!! Banka på bogarna var ju inte heller lösningen som Stan gav mig

Detta enkla knep fungerade fantastiskt på alla möjliga hästar och har hjälpt mig mycket under åren.
Nu på senare år har jag vidareutvecklat Stans sätt till att jag stannar hästen med en "one-rein stop" Får flyt i framdelsvändningen övergår i en ryggning i en cirkel ställd utåt  och sedan en bakdelsvändning åt det hållet hästen är ställd åt och rida framåt ur denna övning. På detta viset  blir det inga problem att lära in ryggning samt att hästen tränar upp musklerna och tekniken för att stoppa bättre!
Man ger inte hästen något att spjärna mot.( keep life in the horses feet) Redan dom först ritterna får hästen lära sig att efter one-rein stop ta ett par steg bakåt

Framdelsvändning är förberedande för ryggning står det i arméns ridinstruktion från ca 1900. När tappades denna enkla kunskap bort inom den vanliga ridningen? Brist på ryggning är ett av dom vanligaste problemen hos dom flesta ryttare som jag får chansen att hjälpa.
Detta är bara ett exempel på Stans problemlösning

Stan Fonsen "Figure out what makes them tick ... I´m not going to sit on your shoulder and tell you what to do the rest of your life"
Slow down and think, and the solution will come!

3 kommentarer:

 1. Hej Per!
  Hittade just din hemsida via facebook. Många bra inlägg, tar mej friheten och länkar dej så slipper jag skriva likadana själv ;)
  Hoppas det är ok!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Vad roligt att du har en blogg där du delar med dig av dina tankar! Det ger jättemycket mervärde till clinicarna att läsa om hur du tänker. Fortsätt gärna!

  /Camilla i Strömsund

  SvaraRadera
 3. Hej Per,

  Jag hittade hit via facebook och vill bara säga att det är härligt att se så många och bra inlägg om förnuftiga ridprinciper, vi ska inte glömma det som är bra ur den klassiska läran!

  Hälsn. vet. studenten, tillika f.d. westernryttaren men numera AR-inriktad, dvs. före kavalleriets intåg i början av 1900-talet.

  SvaraRadera