Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar jag emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt reining, cutting och cowhorse. Men även hjälp med grunderna och problemlösning.

Classic L Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

torsdag 21 april 2011

Hackamore a lost artform

Det är en konst att rida med en hackamore, men det ska ju även ridning vara eller hur,Jag har alltid tyckt att hackamoren (bosal+mecate+hanger) har varit en viktig del i hästens utbildning inför övergången till bridlebettet men också för att se om min utveckling av hästen är "on track" ,jag har också märkt att hästarna lär sig att stoppa djupare om den tränas i hackamore.Bosalens inverkan på käken och nosryggen verkar göra hästen så mycket mera lögjord i nacken,Med detta i åtanke blir jag förvånad när inte fler väljer att träna och tävla med detta förträffliga redskap

 Själv tävlade jag både Choctaw Merlin och Colonels Fella  i Cowhorse med framgång med hackamore,På uppvisningar var det att kunna rida utan något i munnen som imponerade på andra ryttare .Det var min hackamore kunskap som gjorde att jag fick kontakt med hoppryttarna Nelson ochRodrigo Pessoa .Nelson tyckte att jag hade "Good hands" men det är en annan historia som jag sparar till senare .
 I början när NRCHA hette California reined cowhorse så hade man "Green hackamore "(två händer ) och "Hackamore" (en hand) ,Det var mycket focus på att det fick ta tid .God och grundlig hackamore träning tar tid men det är värt det för över gången via" Tworein" gör hästen så mycket mera solid som Bridle horse
.
Hackamore-ridning kräver dock en mjuk känslig hand ,som inte blir statisk eller stark.den kräver en ödmjuk ryttare i balans både mentalt och fysiskt som har en trygghet i traditionerna runt hackamorens olika steg och syfte ,"THERE WILL BE PLENTY OF TOMORROWS TO DEVELOP THE HORSE sa Vaqueron.
Det går fortfarande hänga en 5/8 latigobosal på Colonel (19)och Jolene 5,5 år kan rida honom i form och han är mjuk i traven ,stoppar och ryggar ,Det finns de oldtimers som hävdar att snafflebit (tränsbett) är ett Texas påfund ,och att traditionen är att the Reined Cowhorse startades med hackamore..

Jag ska nu sticka ut hakan och hävda att orsaken till att så få rider med hackamore är att det finns inga genvägar och många undrar säkert var är ringarna att fästa hjälptyglarna i ?
Om inte tränarna rider med hackamore kommer ju inte eleverna heller våga eller anse att detta är en viktig del av en bra hästs utveckling

SRCHA har valt att blanda snaffle bit med hackamore i samma klass!!???..Tävla är ju inte det viktigaste utan att utvecklas med sin häst och se vart mitt jobb leder mig ,men om jag skulle tävlat Fanny i år skulle jag vilja att det varit i en ren hackamore klass ,(hellre med två till likasinnade med samma mål och förutsättningar än i en bland klass där vinna är det viktigaste), men det är ju jag det .Gammalmodig hör man i bland ,men det kan ju också innebära att man varit med ett tag och sett trender komma och gå .

"Good nigth all horsefans where ever you are."

2 kommentarer:

  1. Du är klok du Per!!! Håller helt med om dina tankar kring detta och den stress som skall sättas i hästens utbildning!!! Fortsätt stick ut hakan... Det är alldeles för få som vågar :)

    SvaraRadera
  2. Jennie Ottosson17 mars 2018 19:21

    Tummen upp!!

    SvaraRadera