Är det utrustningen, handhavandet av densamma eller har hästen svårt att förstå vad jag vill eller har kanske hästen ont?
Många gånger kommer hästar hit för tillridning, oftast blir det till en början problemsökning snarare än träning. Passar sadeln och padden som kom med hästen? Detta kan göra stor skillnad i hästens förmåga att höja ryggen, som i sin tur medföra att det inte känns rätt med bettet och hästen blir vinglig, motsträvig och stel både sidvärtes och vertikalt.
Å andra sidan kan dessa problem också komma av att ryttaren är stum och stark i tygeltagen, likväl som att hästen inte trivs med bettet eller att den inte förstår övningen eller så har den ONT.
Vissa saker kan vi påverka tex:
Rid med mjuk följsam hand - En hård stark hand gör ofta att hästen drar emot, den tar gärna stöd i motsatt riktning som vi drar i, att istället använda växelvisa tygeltag vid tex stop och ryggning ger oftast mindre motstånd i hästen och ryttaren säger många gånger att nu var hästen duktig som inte var tung i handen. "Som man behandlar andra blir man behandlad själv"
Håll om hästen med benen så den inte blir överaskad och att den stimuleras till att höja sin rygg och engaera bakbenen .
Försök hitta ett tränsbett som hästen trivs med, ta bort hjäptyglar och lätta eller ta bort nosgrimman, sänk tempot till ett hastighet ni klarar av och hitta ett positivt FOCUS!
Känns det som om sadeln passar, ligger den " lagom stilla "? Kan hästen flytta sina bogar?
Många gånger kan padden göra stor skillnad på hur sadeln inverkar på hästen.
Byt inte allt på en gång utan gör det systematiskt, billigaste är att sänka farten, ha ett system i sin träning och att förstå det.
Få hästen att föstå det också, ransaka dig själv och ditt sätt att rida. Som Staffan Ljungren sa till mig när jag var 13 år "När du gör något med hästen så tränar och lär du den något, du bestämmer om det ska bli BRA elller DÅLIGT"
KÄNN över din häst var ömmar den kan det ha ett samband med problemen i ridningen. Om man stretchar hästen regelbundet kan man märka om den är stel och är den stel har den ofta ont.
Har hästen svårt för en speciell galopp vid longering så har den ofta ännu svårare med ryttare på ryggen.
Colonel i en högerspin, här ser man verkligen vikten av rörliga bogar för rörelsen. |
Kolla upp och lös problemen innan hästen börjar avlasta sig för annars kanske hästen bestämmer sig för att lasta av dig och då kan man ju verkligen fråga sig vem som är dum nu?
Ha ha ha :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar