Jag heter Per Larsson och bor på ranchen tillsammans med mina barn Jolene och William. Här tar jag emot och tränar både hästar och ryttare inom framför allt reining, cutting och cowhorse. Men även hjälp med grunderna och problemlösning.

Classic L Ranch har också en westernbutik med kvalitets produkter från USA s ledande tillverkare

Välkommen att strosa runt på vår webplats eller varför inte besöka oss i verkligheten!

söndag 20 mars 2011

Bits and pieces

Lite tankar angående Half &half tränsbettet som Stan Fonsen designade, säljs även som Bob Avila snaffle då i en mera böjd mundel än originalet som vi säljer i Rocking B. Stan ansåg att det var ett bett att sätta på en äldre stång- häst som behöver skolas med ett tränsbett eller ett bett att använda på en häst som utmanar bettet med tungan och trycker mot vid förhållning. Han sa också att man aldrig fick binda runt eller spänna in en häst betslad med ett Half&Half eftersom hästen kan skada mungipan eller tungan.

Om man pratar om tvådelade böjda mundelar är min erfarenhet att de fördelar ut mera tryck på utsidan av lanerna och läpparna på hästen vilket gör att hästen tar mer stöd på bettet, medan tvådelad rak mundel ger jämt tryck genom hela munnen. Frågan du behöver ställa dig själv är: Hur mycket stöd vill jag att hästen skall våga ta i bettet?

Helt rak stel mundel utan tungfrihet kan göra att många hästar försöker gömma tungan genom att dra upp den mot svalget och detta orsakar också spänningar, detta är ett problem då många hästtandläkare förodar sådana bett. Pröva själv att dra tillbaka tungan mot svalget på dig själv. Hur upplever du det? Min åsikt är att tungfrihet är något positivt, men som alltid är ju bettet inte skarpare än handen som inverkar på den. Oftast fungerar det bättra att plocka med hästens mun än att dra och bli fast i handen.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar